3 op Reis – Weerribben

14 september 2020

Zondag 13 september 2020 ging de uitzending van 3 op Reis op BNNVARA over de Weerribben.

Als je net iets verder peddelt dan de waterstraten van het welbekende Giethoorn, bereik je de Weerribben: een labyrint van sloten en moerasbossen. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig gebied van 3500 hectare. Weerribben is een van de grootste laagveenmoerasgebieden van Noordwest-Europa.

Je komt er rietlanden en moerasbossen tegen, maar ook trilvenen: op water drijvend veengrond dat een golfbeweging maakt als je erop gaat staan. Het door mensenhanden aangelegde natuurgebied ervaar je optimaal in een kano. Zo zijn er verschillende kanoroutes waarmee je tussen rieten muren vaart en van de omgeving kan genieten. Ben je meer een wandelaar? De omgeving biedt ook wandelpaden die je rondleiden door de natuur.

Door de afwisseling van water en land tref je in de Weerribben een groot scala aan planten en dieren. Het open water van het natuurgebied is namelijk een ideale woonplek voor zowel flora als fauna. Van de grote vuurvlinder, tot de zwarte stern, waterlelies en het zeldzame rood schorpioenmos: de natuurliefhebber kijkt hier zijn ogen uit. Bovendien mag het moerasgebied zichzelf prijzen met de otter die zich er heeft gevestigd. Een teken dat het natuurgebied van goede kwaliteit is, want de otter leeft alleen in kwalitatief hoogwaardige omgevingen.

Bekijk de uitzending hieronder: